Reportáž z XIV. Mezinárodního kongresu úrazové chirurgie

Reportážní tým AKUTNĚ.CZ se po prázdninové pauze opět hlásí do služby. Tradičně přinášíme repotáž z podzimního Mikulova, kde se koná již XIV. ročník Mezinárodního kongresu úrazové chirurgie. 

Pan docent Krtička z Kliniky úrazové chirurgie FN Brno zahájil XIV. Mezinárodní kongres úrazové chirurgie probíhající v hotelu Galant v Mikulově. Krátce nastínil, čeho se kongres bude dotýkat, přičemž hlavními tématy bude problematika nohy, páteře a pánve. Na pana docenta navázal pan profesor Veselý (Brno) s poděkováním za vzájemnou spolupráci úrazových chirurgů v rámci celého Jihomoravského kraje. Slovo poté dostal pan docent Repko (Brno), který ocenil bohatý program kongresu a jeho rozmanitost. Na závěr promluvil dr. Rovný, ředitel fakultní nemocnice Brno. Pan ředitel zdůraznil význam vyčlenění traumatologie jako samostatného oboru a popřál nám příjemně strávené dny v hotelu Galant.

Kongres zahájil pan profesor Dušek (Brno) s přednáškou o národním registru úrazů, jež umožňuje rekonstruovat a vytvářet statistiky z dat již od roku 2010. Zdůraznil problematiku stárnutí populace, která představuje do budoucna velkou zátěž zdravotnického systému. Doktor Jarkovský doplnil pana profesora s informací, co nám data NZIS říkají o zdravotní péči v průběhu života a zdůraznil význam vzájemného provazování jednotlivých databází. 

Na otázku jaká je role úrazového chirurga při hromadném neštěstí odpověděl dr. Burget (Praha): Začátkem sdělení pan doktor definoval, co si představit pod pojmem hromadné neštěstí. V rámci třídícího systému triage je důležitá kategorizace nejzkušenějším chirurgem. V případě hromadných neštěstí operujeme hned, nečekáme na výsledný počet pacientů. Dalším tématem kongresu byla chirurgická péče v polních podmínkách. Dr. Lochman (Hradec Králové) hovořil o rozdílech péče v polních podmínkách která je rozdělena do 4 stupňů. Nejedná se o jednorázovou péči, ale o péči systémem léčebně-odsunovým, provádí se pouze nutné výkony (záchrana života a končetin). Docent Kočí (Hradec Králové) představil výzkum o aplikaci plné krve v přednemocniční péči.

Krvácení je nejčastější preventabilní důvod úmrtí.

Efekt na letalitu zatím není statisticky významný, ovšem po aplikaci plné krve dochází k významnému snížení množství podaných transfuzí v následné nemocniční péči a výrazný pozitivní efekt na koagulační systém pacientů. Profesor Džupa V. (Praha) hovořil o studii s užíváním omega iliac dlahy při zlomeninách acetabula. Výhodou dlahy je možnost jejich tvarování na pomůcku stabilizační i repoziční. Při studii sledovali příznivé výsledky využití těchto typů dlah po několika letech od operace.

Defektní zlomenina pánve řešená custom made dlahou
Dr. Šrám Jaroslav (Liberec) se ve své prezentaci věnoval kazuistice 46 leté ženy cyklistky sražené autem. Po stabilizaci fraktur došlo v rámci několika roků ke komplikaci a zlomení dlahy. Pan doktor upozornil na složitý proces operace pakloubů pánve. Jedná se o vzácné operace vyžadující individuální přístup. V dnešní době se již využívá 3D modelace a u pacientky byla zvolena custom made dlaha.

Komplexní zlomenina kosti křížové
Dr. Ruber (Brno) mluvil o zlomeninách kosti křížové, které často postihují pacienty produktivního věku a mají trvalé následky. Zdůraznil komplikace těchto zlomenin, kterými jsou velké krevní ztráty a infekce, které tvoří až 25 procent všech komplikací. Mezi faktory infekčních komplikací patří timing operace, ošetřovatelská péče, operační technika, obecné faktory (př imunosuprese). 

Kombinovaná etapovitá rekonstrukce extenzivního sakrálního defektu u polytraumatu
Dr. Hokynková (Brno) zakončila první přednáškový blok kazuistikou mladého muže (18 let). Muž utrpěl vícečetné fraktury pánve s devastací měkkých tkání. Po měsíci stabilizace celkového stavu bylo možné začít rekonstruovat hlubokého defekty měkkých tkání. Jednalo se o náročné etapovité transplantace kůže.

Přednáškový blok II. 

Zlomeniny hlezna – komplexní přístup 
Dr. Kostlivý K. (Praha) zahájil druhý blok přednáškou o terapeutickém přístupu ke zlomeninám hlezna. Zdůraznil důležitost CT vyšetření pro správnou a přesnou diagnostiku i terapii, s důrazem na individualizaci při akutních i chronických stavech. Na závěr zmínil výhody použití 3D rentgenových přístupů v perioperačním období a doporučil pooperační CT vyšetření.

Zadní přístupy k hlezennímu kloubu – technika, tipy, triky
Dr. Cibur (Košice) navázal přednáškou o volbě iniciálních přístupů při traumatech hlezenního kloubu, včetně provedení výkonu v kontextu anatomických poměrů. Zdůraznil rozdíly mezi modifikovaným a klasickým posteromediálním přístupem.

LCP dlaha na distální fibulu nové generace – srovnání se staršími systémy
Dr. Zukal (Brno) se věnoval srovnání rehabilitace pacienta po použití novějších versus starších systémů šroubů, zejména v kontextu doby sádrové fixace, možnosti došlapu a dalších parametrů. Novější dlaha nabízí řadu výhod, avšak Dr. Zukal upozornil i na pár nevýhod, včetně preciznější instalace, které je třeba zvážit při jejím použití.

Léčba zlomenin hlezna pomocí zevního fixátoru
Dr. Miklovič (Brno) se zabýval srovnáním zevní fixace a metody ORIF. Uvedl, že u zevní fixace je nižší výskyt komplikací, méně infekcí v místě zavedení pinů a výkon je jednoduchý a rychlý. V případě starších pacientů je však často výhodnější přechod na ORIF s ohledem na jejich zdravotní stav.

Akutní a intervenované poranění syndesmózy
Dr. Kopp L. (Ústí nad Labem) doporučuje a shrnuje primárně otevřenou revizi syndesmózy. Mezi nejčastější chyby při tomto výkonu patří malpozice, chybná délka či rotace fibuly. Revizní výkony zahrnují rovněž osteotomii fibuly a následnou plastiku.

Distorze hlezna – komplikace a přidružená poranění
Dr. Bába (Ústí nad Labem) se zaměřil na přidružená poranění šlach, vazů a dislokaci drobných kostních úlomků, které mohou vést k závažným chronickým problémům po distorzi hlezna. Distorze hlezna je jedno z nejčastějších úrazů, a to především u aktivních sportovců. Správná terapie může napomoci včasném návratu pacienta do běžného života, s čímž souvisí také vliv na socioekonomickou situaci.

Současné trendy v ošetření zlomenin patní kosti
Dr. Peml (České Budějovice) shrnul aktuální trendy v ošetření zlomenin patní kosti vyplývající z celosvětových publikací.

Operační řešení komplikací po úrazech zadonoží
Dr. Rak (Brno) se věnoval roli chirurga při řešení komplikací trauma měkkých tkání. Doporučil miniinvazivní artrodézy a dlahy při komplikacích, přičemž zdůraznil nutnost přesného měření před a po operaci a šetrného přístupu k měkkým tkáním. Mezi hlavní pozdní komplikace patří poúrazová artrózou, malpozičním postavení a paklouby.

Zlomeniny V. metatarzu
Dr. Kraus J. (Praha) představil klasifikaci luxační zlomeniny v oblasti Lisfrankova kloubu podle Lawrence a Bottleho a diskutoval léčbu pakloubů. U zlomenin V. metatarzu se podle zóny (I, II, III) rozhoduje mezi konzervativní a operační léčbou, což demonstroval také na několika kazuistikách.

Přednáškový blok III 

Luxační zlomeniny Lisfrankova kloubu - úskalí diagnostiky a léčby
Dr. Pazour (Liberec) nás v úvodu třetího bloku přednášek seznámil s úskalím luxací a zlomenin Lisfrankova kloubu. Zlomeniny jsou málo časté a mnohdy nevýrazné. Z diagnostického hlediska je důležité provést RTG ve třech rovinách. Během léčby se klade velký důraz na repozici a fixaci báze 2. Metatarzu, k obnově správné funkce nožní klenby.

Zásady řešení luxačních poranění v oblasti Lisfrankova kloubu nohy
Dr. Litner (Ostrava) započal přednášku terapie poranění Lisfrankova kloubu poukázáním na nejdůležitější strukturu a tou je ligamentum Lisfranci. Diagnosticky je třeba si dávat pozor na mechanismus úrazu, vždy provést RTG ve třech projekcích. V rámci terapie se provádí miniinvazivní přístup se šetřením měkkých tkání a fázové ošetření zlomenin. Cílem léčby je dosažení funkční nebolestivé nohy.

Analýza souboru operačně léčených pacientů se zlomeninou proximálního femuru
Dr. Slobodová nás seznámila s řadou studií, věnujících se operacím zlomenin proximálního femuru a jejich komplikacemi. Ze studií jasně vycházela vyšší mortalita pacientů, u nichž byla operace po úrazu provedena s latencí více než 24 hodin. Nabádala na důrazné zvážení každého důvodu odkladu operací, aby nedocházelo k pozdějším komplikacím a úmrtím.

Release kolene po hřebové osteosyntéze otevřené zlomeniny diafýzy femuru
Dr. Staňa (Brno) nám přednesl kazuistiku pacientky, u které artroskopická release kolene byla nutná v důsledku nezhojení fraktury a špatně zavedeného hřebu po úrazu. Při artroskopii se zjistila chondropatie a bylo třeba uvolnit infrapatelární prostor. Implantáty vždy volit dle pacienta (individualita).

Zavřená ruptura šlachy svalu tibialis anterior
Dr. Čižmář (Brno) nám ukázal ve své kazuistice, že i dobře odebraná anamnéza, může být někdy zavádějící a ovlivnit lékaře k nevhodnému přístupu k poranění. Jednalo se o rupturu šlachy svalu tibialis anterior, kde se chirurgický přístup liší s ohledem na dobu trvání obtíží.

Dr. Prokešová (Brno) nám představila biomechanický experiment na zvířecím modelu, kde testovali rigiditu páteřních obratlů se zavedenými čtyřmi nebo šesti šrouby pro zvýšení stability. Výsledky z testování vyšly ve prospěch šesti šroubů a to velmi výrazně při torzi, při pohybu flexe-extenze již méně. 

Bočná poloha při spondylodéze dvouúrovňové C-Th nestability u pacienta s M. Bechtěrev s neurologickou symptomatologií
Dr. Magala nám představil kazuistiku pána s komplexní anamnézou (infekční komplikace v minulosti) a nestabilitou v oblasti C6-7 a Th4-5. Z důvodu těžké androidní obezity, bylo nutné operovat na boku. Lateralizace je ale velmi riskantní, jak pro pacienta, tak pro chirurga - horší orientace.

Význam MRI v diagnostice úrazů C - páteře
Dr. Ženčica (Brno) hovořil ve své prezentaci na téma nejčastější myelopatické patologie, které můžeme na MRI pozorovat. Připomněl, že základní sekvencí pro pozorování páteře a míchy na MRI je T2 vážená sekvence, případně STIR. Úskalím MRI v těchto případech ovšem je nemožnost určit povahu myelopatie. 

Tenké volné laloky k rekonstrukci defektů končetin
Doc. Streit (Brno) uzavřel přednáškový blok prezentací na téma tenké volné laloky k rekonstrukci defektů končetin. Pan docent nám představil SCIP (perforátorový) lalok jako alternativu tříselného laloku. Jeho výhodami jsou pružnost, přirozeně ohybová oblast a tenkost laloku. Podmínkou využití tohoto typu laloku je kompresní terapie po celé období vertikalizace.

Přednáškový blok IV. 

Intraartikulární fraktury glenoidálního výběžku lopatky
Dr. Pikula (Brno) se věnoval jednomu z nejzávažnějších poranění ramenního kloubu, které se zpravidla řeší konzervativně. V případech, kdy je nutná operace, se preferuje miniinvazivní přístup, nejčastěji artroskopicky asistovaný. Brodský preferuje laterální přístup, kterým se řeší různé typy zlomenin.

Orthofix Galaxy k ošetření zlomenin proximálního humeru
Dr. Kozák (Znojmo) zdůraznil význam miniinvazivních výkonů při ošetření zlomenin proximálního humeru včetně přesné diagnosticky. Prezentace poukázala na výhody i úskalí využití zevního fixatéru Orthofix Galaxy, a také na možné komplikace.

Kompromisy sú krysy. Radikálne riešenie pandiafyzárnej osteomyelitídy humeru po osteosyntéze – kazuistika
Dr. Čurlejová (Košice) představila kazuistiku diabetického pacienta s komplikovanou zlomeninou humeru, u které se objevila osteomyelitida způsobená streptokokem. Léčba zahrnovala odstranění postižené kosti, cementoplastiku a aplikaci vankomycinu. Výrazně zdůraznila přesnou diagnostiku a radikální přístup bez kompromisů. Osteomyelitida humeru je vzácná komplikace, jejíž léčba zahrnuje debridement kosti, nekrektomii a rekonstrukci defektu pomocí metod jako IMT nebo použití vaskularizované fibuly.

Synostóza předloktí – soubor kazuistik
Dr. Kovařík (Brno) představil několik kazuistik týkajících se synostózy předloktí- vzácné komplikace po stabilizaci zlomenin předloketních kostí, vyskytující se až u 9 % případů. Prezentace se zaměřuje na řešení této komplikace u polytraumatizovaných pacientů, včetně resekce osifikátu, použití kostního vosku, łhemostatické houbičky, ozařování a aplikace indometacinu. Klíčovým faktorem je správné načasování resekce.

Otevřené zlomeniny distálního předloktí
Dr. Valentová (Brno) se věnovala otevřeným zlomeninám distální části předloktí, které vyžadují okamžitou chirurgickou intervenci vzhledem k riziku infekce. Léčba zahrnuje debridement měkkých tkání, stabilizaci zlomeniny (ORIF nebo zevní fixátor) a následnou rehabilitaci. V přednášce jsou prezentovány výsledky terapie pacientů s touto diagnózou ošetřených v Úrazové nemocnici v letech 2022-2024.

Devastující poranění ruky po výbuchu granátu: Kombinovaná konzervativní a chirurgická terapie
Dr. Šín (Brno) představil případ mladého vojáka, který utrpěl vážné poranění pravé ruky po výbuchu granátu. Léčba zahrnovala chirurgické ošetření zranění, včetně debridementu, stabilizace zlomenin a rekonstrukce defektů pomocí Matridermu® a kožního štěpu. Po rehabilitaci a následných revizních chirurgických zákrocích, včetně aplikace reverzního radiálního laloku, došlo ke zlepšení hybnosti prstů a celkové funkce ruky. Primární konzervativní léčba byla dobrou volbou a vedla k velmi příznivým výsledkům.

Přednáškový blok V

FRI (fracture related infection) - současný koncept a incidence FRI traumacentra I. Stupně
Dr. Zídek definoval kritéria potvrzující diagnózu FRI a přístup k jejich léčbě, která závisí na stavu a stabilitě zlomeniny. Terapie je komplexní zahrnující chirurgickou a antibiotickou léčbu.

Terapie kostního infektu pomocí antibiotickým cementem potaženého nitrodřeňového hřebu
Dr. Petráš (Brno) mluvil o možnosti využít v rámci terapie fraktur ATB potažené hřeby, vyrábějící se komerčně i custom made. Dle studie prováděné dr. Petrášem na menším vzorku pacientů byla 100% záchrana končetiny při využití ATB potažených hřebů. Užívání těchto hřebů vede k prevenci pozdních infekčních komplikací při hojení zlomenin.

Poranění obličeje jako příčina hemorhagického šoku
Dr. Konečný (Brno) promluvil na začátku své prezentace krátce o konceptu damage control surgery. Dále navázal kazuistikou suicidálního pacienta s těžkým poraněním obličejového skeletu, které vedlo k hemorhagickému šoku. 

Úrazy tlustého střeva a konečníku - guidelines chirurgické péče
Dalším tématem VI. bloku přednášek, které nám představil dr. Dušek, byly úrazy tlustého střeva a konečníku. Jedná se o úrazy vyskytující se převážně ve válečných oblastech. Dr. Dušek nás informoval o možnosti využití diagnostické laváže v případě tohoto úrazu a o terapeutickém přístupu jak ve válečných podmínkách, tak v běžných mírových.

Profylaktická osteosyntéza dlouhých kostí u pacientů s mnohočetným myelomem
Dr. Nekuda se ve své prezentaci zaměřil na možnosti chirurgické léčby u pacientů s mnohočetným myelomem. V rámci tohoto onemocnění je snaha chirurgicky předcházet případným frakturám u osteolyticky postižených kostí. 

Mezenchymální stromální buňky a jejich využití
Dr. Szabómihályová na závěr celého kongresu hovořila o jedné z nejmodernějších možností terapie a tou je využití mezenchymálních stromálních buněk a jejich schopnosti diferenciace.

Kongres se letos opět vydařil a již teď vás zveme na další ročník, kde jistě nebude chybět ani reportážní tým AKUTNĚ.CZ. 
 


22. 9. 2024 ... sejdeme se na AKUTNĚ.CZ
Mikulov
kongres
úrazová chirurgie
Zpět